Prima pagină > apicultură > Albinele sunt pe cale de dispariție?!

Albinele sunt pe cale de dispariție?!

Dispar albinele, iar lipsa mierii va fi cea mai mica problema. Foametea e marea amenintare! Peste 70 la suta din productia mondiala de alimente e asigurata de polenizare. Specialistii straini vorbesc chiar despre o „criza de albine” in tarile occidentale.

Cand albinele ar disparea, omenirea ar mai trai pe pamant doar patru ani, a spus Albert Einstein. Un scenariu apocaliptic. Insa, trebuie sa stiti ca doar anul trecut, in marile tari, numarul familiilor de albine s-a injumatatit.

Pesticidele omoara insectele. Specialistii spun ca le distrug sistemul nervos. In plus, tot mai multi paraziti au lasat stupinele goale in ultimii ani. Fenomenul e intalnit mai ales in tarile intens industrializate. De exemplu, anul trecut Banca agricola americana a declarat ca numarul coloniilor de albine care nu supravietuiesc in SUA de la an la an a ajuns la 35%.

Polenizarea asigura peste 76% din productia mondiala de produse alimentare si peste 84% din speciile de plante.

Cu toate acestea, autoritatile romane nu sunt in alerta. In tara noastra exista multe terenuri neexploatate, asa ca albinele resimt mai putin poluarea.

Anul trecut in Romania s-au produs peste 20.000 de tone de miere de albine, dintre care mai bine de jumatate din a fost exportata. In tara noastra, un kilogram de miere trudita de albinele noastre costa in jur de 20 de lei.

Categorii:apicultură
  1. Bobalca Aurel
    aprilie 21, 2012 la 4:15 pm

    Lumea e IDIOATA si pe asta se bazeaza OCULTA ce conduce intraga lume. Toti ar vrea ca ALTCINEVA sa le faca lor TREABA ; nu s-ar implica de loc . EU albinele care nu se trudesc sa stranga HRANA le las sa dispara si nu le mai inmultesc de cat pe cele PERFORMERE…
    PS Acelasi lucru se va intampla si cu OAMENII : cei PUTUROSI vor disparea si nu se vor mai inmulti…

    • eugeniudesavoia
      aprilie 21, 2012 la 4:46 pm

      Trebuie să vă contrazic în ceea ce privește afirmațiile dv. referitoare la reproducerea umană. Dimpotrivă, proștii și trântorii se reproduc necontrolat, instinctiv și se multiplică înspăimântător. În siocietatea actuală regulile eugeniei nu sunt aplicate, din nefericire.
      Cei inteligenți și muncitori își fac tot felul de calcule atunci când se reproduc: cu ce hrănesc copilul, unde vor sta samd. Trântorii și cei inferiori intelectual nu au niciun fel de calcul, ei doar se reproduc, își urmează instinctele primare…

  2. eugeniudesavoia
    aprilie 25, 2012 la 10:31 pm

    Pesticidul Cruiser OSR, folosit pe scara largă în agricultură, decimează albinele

    Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit unui studiu publicat de revista „Science”.

    Pesticidul Cruiser OSR, ce conţine substanţa activă thiametoxam, şi care este utilizat frecvent în agricultură, mai ales la tratarea culturilor de rapită, este dăunător albinelor şi bondarilor arată două studii realizate de cercetări din Franţa şi Marea Britanie şi citate de revista „Science”, citată de AFP.

    În Europa şi SUA populaţia albinelor a scăzut considerabil în ultimii ani iar cercetătorii susţin că printre cauze se numără şi utilizarea acestui pesticid.
    Echipa care a realizat studiul francez a plasat un cip electronic pe albine pentru a monitoriza deplasările lor.

    Ulterior, le-a dat unora dintre ele o doză de pesticid din familia neonicotinoidelor şi a constatat că acestea nu-şi mai pot găsi stupul, deoarece pesticidul interfera cu sistemul lor cerebral de geolocalizare.

    Aceasta este şi cauza care a determinat moartea multora dintre ele.
    Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit autorilor studiului.

    În cadrul studiului britanic, coloniile de bondari au fost expuse unor doze slabe dintr-un alt pesticid din familia neonicotinoidelor.
    Dozele utilizate în studiu sunt comparabile celor care se găsesc în natură.

    Bondarii au fost plasaţi timp de şase săptămâni pe un teren închis, unde au putut să se hrănească în condiţii normale.
    La începutul şi la sfârşitul experimentului, cuiburile au fost cântărite şi s-a constatat că greutatea coloniilor expuse la imidacloprid era mai mică decât greutatea celorlalte colonii, de unde rezultă că bondarii expuşi la pesticid erau mai slab hrăniţi.

    Franţa intenţionează să interzică pesticidul Cruiser OSR

    Ministerul Agriculturii din Franţa a anuntat, joi, că intenţionează să interzică pesticidul Cruiser OSR, produs de firma elveţiană Syngenta, după rezultatele studiului dat publicităţii de cercetătorii din Hexagon, scrie publicaţia „Liberation”.

    Ministerul a precizat că aşteaptă un aviz al Agenţiei de securitate sanitară asupra acestui studiu. Dacă şi această agenţie confirmă datele din studiu, respectivul pesticid va fi retras de pe piaţă. Acest pesticid a fost autorizat în Franţa în iunie 2011.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu